Presoflex: Poučna staza dr. Andrije Štampara privlači brojne zaljubljenike u prirodu

Sredinom kolovoza svečano je otvorena Poučna staza Starac iznad Pleternice, a od danas će brojni planinari i rekreativci moći uživati u edukativnoj šetnji i netaknutoj prirodi obronaka Dilj gore u drenovačkom kraju.

Poučna staza dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu prijepodne je dočekala prve zaljubljenike u prirodu, njih pedesetak, ponajviše iz Planinarskog društva „Zanatlija“ Osijek.

Predsjednik društva Vladimir Pavičić zahvalio je svima na odazivu, te podsjetio da su prošle godine u ovo vrijeme na istom mjestu otvorili Planinarsku obilaznicu „Dr. Andrija Štampar“, s pet kontrolnih točaka i predviđenim obilaskom od četiri sata.

S obzirom na to da nositelji planinarskih obilaznica nastoje barem jednom godišnje organizirati obilazak, u PD „Zanatija“ odlučili su se vezati za 1. rujna 1888., dan kad je u Brodskom Drenovcu rođen Andrija Štampar. Od ove godine planinarska obilaznica dodatno je uređena, a u narednim godinama nakon prolaska epidemioloških mjera, očekuje se veliki broj sudionika i organiziranih dolazaka.

Miran Sivonjić, predsjednik Mjesnog odbora Brodski Drenovac, zahvalio je svima na dolasku, podsjetivši da je Andrija Štampar bio svjetski čovjek, te smatra da su u Brodskom Drenovcu i zaslužili dobiti neke benefite na osnovu njegova imena i ugleda. Započelo je s ovom poučnom stazu, a najveći projekt koji se planira je izgradnja Memorijalnog centra dr. Andrija Štampar u Brodskom Drenovcu.

Zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić izrazio je zadovoljstvo i ponos što su kraj u kojem je rođen Andrija Štampar, te da mogu na temelju njegova imena i nasljedstva graditi i razvijati se. Potvrdio je da se projekt nastavlja s Memorijalnim centrom, koji je u visokoj fazi dovršetka projektne dokumentacije, čijom će se izgradnjom obilježiti njegovo rodno selo.

Na otvaranju poučne staze bila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, za čijeg su gradonačelničkog mandata započeti svi navedeni projekti. I ona je izrazila zadovoljstvo pozdraviti posjetitelje te im poželjeti dobrodošlicu u Brodski Drenovac i Požeško-slavonsku županiju. Pozvala je goste da uživaju u prirodnim ljepotama Brodskog Drenovca, kao i drugih staza na području županije, gdje će biti također dragi gosti.

Poučna staza dr. Andrije Štampara uređena je kroz sredstva Ruralnog razvoja, vrijedna je gotovo 400 tisuća kuna, a prezentira i promovira korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šuma, te prirodne ljepote i krajobraza. Uspostavljena je i uređena poučna staza, postavljeno deset poučnih ploča koje sadrže informacije o dr. Andriji Štamparu, te uređena odmorišta. Poučnu stazu izgradila je požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o.

Tagovi:
Druge Novosti: