Presoflex: Izgradili smo Poučnu stazu Starac, novu turističku atrakciju grada Pleternice

Grad Pleternica bogatiji je za još dvije poučne staze, koje će oplemeniti turističku ponudu ovog kraja, a jednu od njih obišli smo danas. Izgradila ju je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege.

Poučna staza Starac dužine više od 3 kilometra proteže se od župne crkve Gospe od Suza, sve do brda Starac.  Put vodi kroz prekrasan krajolik obronaka Požeške gore, sve do vrha sa vidikovcem, odakle pogled puca prema istoku Požeško-slavonske županije.

Subotnje prijepodne za obilazak staze iskoristila je grupa u kojoj su bili gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

– Osim zgrada koje uređujemo i gradimo, sretni smo kad možemo EU novcima urediti izletišta, koja će koristiti drugim strukturama turista i naših stanovnika. Kad govorimo o Trgu bećarca, IC Terra Panonica i šetnici u gradu, ovo je odlična poveznica, koja nam na edukativan način nudi novouređeni prostor za šetnju, razonodu, biciklizam. – rekla je po obilasku gradonačelnica Šarić.

Zamjenik župana Ferdinand Troha čestitao je svima koji su osmislili projekt i dali ovaj koristan sadržaj.

– On će koristiti građanima Pleternice, ali biti i dio turističke ponude, koja je oplemenjena ovom stazom.  Uz IC Terra Panonica i budući Muzej bećarca, ovo će biti sadržaj koji će Pleternicu pozicionirani na turističkoj karti Hrvatske. Nadam se da će lokalni vinogradari i vinari naći svoj interes, kao i turisti koje pozivamo da dođu i vide ljepote Zlatne doline i pleterničkog kraja. Pozivam i žitelje naše županije, da dođu i uvjere se kako je ovdje lijepo. – izjavio je zamjenik županice Troha.

Autorica poučnih tabli je Marija Kovačević, koja je danas provela grupu novom poučnom stazom.

– Ovo mi je prvi put da radim poučne table. Kad gledam druge, uvijek mi bude loše ako ta tabla predstavlja nešto što se ne može vidjeti na tom području. Ovdje su fotografije originalne i sve se životinje mogu vidjeti. Sve su vrste ovdje, sve ih možemo upoznati, i sve ih trebamo sačuvati. Osim toga, pokušala sam prilagoditi sadržaje svim uzrastima i znanju, a za dodatne informacije tu je uvijek Internet – rekla je Kovačević.

Projekt Poučne staze Starac je financiran u sklopu mjere 8.5.2. Ruralnog razvoja, a vrijednost projekta je nešto više od 900 tisuća kuna.

Kako smo rekli na početku, ovo je prva od dvije nove poučne staze. Druga je poučna staza dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu, čije se otvorenje očekuje početkom rujna, a izgradila ju je također tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege.

Za sve koji nisu u prilici hodati cijelu stazu, tu je turistički vlakić, koji ide svake subote i nedjelje organizirano u dva popodneva termina. Više informacija dostupno je na Facebook stranicama Interpretacijskog centra Terra Panonica. Obilazak traje dva sata – sat vremena u interpretacijskom centru, i sat vožnje poučnim stazama i vinogradima grada Pleternice.

Tagovi:
Druge Novosti: