Presoflex energetski obnovio zgradu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac

Održana je završna konferencije projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana Pakrac“,  na kojoj su prisustvovali  Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko – telekomunikacijske sustave u istom ministarstvu,  gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i njen lipički kolega Vinko Kasana te predstavnici svih čimbenika u realizaciji projekta: Županije požeško-slavonske, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, izvođača radova Presoflex gradnje d.o.o. iz Požege i drugih.

Govoreći o projektu, ravnateljica bolnice Marina Major je istaknula da su financirane  aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost. Radovima se povećala toplinska zaštita ovojnice zgrade, zamijenjena je vanjska stolarija, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, poboljšan je postojeći sustav grijanja, a ugrađen je sustav odvojenog daljinskog očitanja potrošnje vode i energenata što je sve rezultiralo uštedu toplinske energije u iznosu od 75 posto te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B. Uštede koje će biti postignute na troškovima energenata bit će narednih godina preusmjerene u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, naglasila je Marina Major.

Senka Horvat, ravnateljica „Panore“ je naglasila da u 20 projekata energetske obnove provedenih u županiji u nazad četiri godine na prosvjetnim, zdravstvenim i socijalnim objektima je utrošeno 100 milijuna eura.  

Gradonačelnica Blažević, nakon zahvale svim čimbenicima koji su sudjelovali u projektu je istaknula veliki značaj koja ova bolnica ima za grad i okolicu iz koje prema njoj gravitira oko 120.000 stanovnika i stoga je jako sretna da su 30 godina nakon početka Domovinskog rata dočekali njenu konačnu obnovu.

U kratkom obraćanju ministrica Nataša Tramišak je izrazila zadovoljstvo što vidi da su uložena sredstva opravdana. Fondovi, bilo europski ili domaći su dobra prilika za male gradove da nadopune lokalne proračuna i riješe potrebe svojih građana, naglasila je ministrica.   

Dodatno se pristupilo uređenju potkrovlja i dijela krova bolnice. Uređenjem 825 četvornih metara potkrovlja i preseljenjem Uprave, Bolnica je povećala kapacitet za zdravstvene usluge, a ukupno ulaganje u zgradu bolnice time je doseglo vrijednost od 15.108.194,44 kuna.

Tagovi:
Druge Novosti: