Premijer Plenković i ministar Medved na gradilištu Veteranskog centra u Daruvaru koji gradi Presoflex

U sklopu posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković nedavno je boravio i u Daruvaru, gdje je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i gradonačelnikom Grada Daruvara Damirom Lneničekom posjetio Veteranski centar, čiju izgradnju vrši požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o.

Obišli su gradilište, gdje je konstruktivni dio objekta izveden oko 50%, a dovršetak radova očekuje se do kraja 2021. godine. To je jedan od četiri veteranska centra koja su u izgradnji, a osim u Daruvaru grade se i veteranski centri u Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj projekt je Ministarstva hrvatskih branitelja koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a svrha projekta je unaprijediti infrastrukturu za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo.

U veteranskim centrima provoditi će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenog i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati aktivno sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Formirat će se multidisciplinarni timovi  psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te pružanja posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći.

Ova četiri veteranska centra godišnje će moći primiti oko 12 tisuća korisnika, među kojima su, uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, i članovi njihovih obitelji te obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja, kao i civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradali u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda. Kroz sve projekte utjecat će se na jačanje kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima te će se omogućiti implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Tagovi:
Druge Novosti: