Održana početna konferencija projekta „Energetska obnova Osnovne škole Fra. Kaje Adžića Pleternica

Dana 19. prosinca 2019. godine u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica“. Radi se o zadnjem, desetom projektu koji je prijavljen na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4, a koje provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije-Panora.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, dok je provedba projekta započela u listopadu 2018. godine. Na početnoj konferenciji su svečano potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom Presoflex gradnja d.o.o. i ugovor o stručnom nadzoru građenja s tvrtkom Mars inženjering d.o.o.

Projektom energetske obnove financirani su radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te aktivnost upravljanja projektom.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati povećati toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita poda prema tlu i zamijenit će se vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 81% potrebne toplinske energije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 16.446.993,82 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.554.522,43 kuna. Ostatak iznosa sufinancira Požeško-slavonska županija, kao nositelj projekta. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 5.364.268,45 kuna.

Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja listopada 2020. godine.

Tagovi:
Druge Novosti: